Zinvol onderzoek
waarmee we
verder komen
Anderzoek in 2024: bouwen aan zinvol, ánder onderzoek
Het eerste jaar van Anderzoek was direct al een bijzonder interessant jaar. Vol betekenisvol onderzoek. Over zeer uiteenlopende onderwerpen in het maatschappelijke domein. Van mooie lokale parelprojecten en tot studies voor ‘het land’. Van effectonderzoek tot kennisontwikkeling. Samen met inspirerende opdrachtgevers en goede collega-onderzoekers.
Hieronder een overzicht van ons werk in 2024.
Lokale onderzoeken
Effectanalyse Koffiebar Haarlem
Een waardevolle plek, voor ontmoeting en om je weg in de maatschappij te vinden. En met goede koffie, natuurlijk. In opdracht van Stichting Ontmoeting stelden we een effectanalyse op van hun Koffiebar. Welke mechanismen werken nu precies? Wat is waardevol om te bewaken, wanneer nieuwe projecten worden ontwikkeld?
Toekomstscenario's kapel zorggebouw Groesbeek
De kapel Mariëndaal in Groesbeek is een bijzondere plek, met een bijzondere en lokaal zeer gewaardeerde historie. Hoe kan die ruimte, midden in een zorggebouw, in de toekomst haar lokale waarde behouden, zonder dat er teveel maatschappelijk zorggeld weglekt? Met lokale betrokkenen verkenden we verschillende scenario’s.
Onderzoek ABCD-community building Apeldoorn
Op veel plekken in Nederland wordt gewerkt aan gemeenschapsontwikkeling (community building) volgens ABCD-principes. In opdracht van de gemeente Apeldoorn onderzoeken we werkwijze en de effecten van deze aanpak, samen met het Verwey-Jonker Instituut.
Maatschappelijke business case onderwijsinnovatie middelbare school
De partijen rond een middelbare school willen investeren in de onderwijsvernieuwing. De jongeren en de buurt hebben dat nodig. Onderdeel daarvan is flinke renovatie van het schoolgebouw. In hoeverre wegen de kosten op tegen de maatschappelijke baten op? In een snel, interactief proces brengen we het in beeld, ter onderbouwing van de besluitvorming.
Narratief onderzoek toegang wijkteams Arnhem
Passende hulp en preventieve ondersteuning valt of staat met ‘de toegang’. In opdracht van de gemeente Arnhem voeren we een narratief onderzoek uit naar ervaringen van inwoners met de toegang tot ondersteuning aan volwassenen. Vanuit verhalen van inwoners komen we tot conclusies en aanbevelingen over de inrichting van de toegang.
Effectenplein sociaal makelaar Voorburg
De sociaal makelaar moet dé verbinder worden tussen inwoners en tussen inwoners en organisaties in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Met het instrument Effectenplein voeren wij een evaluatie uit van de werkwijze van de sociaal makelaar en wat dit heeft opgeleverd voor twee wijken in Voorburg.
Monitoring Gemengd Wonen-projecten Tilburg en Breda
We volgen drie Brabantse Gemengd Wonen-projecten meerjarig. Met een mix van onderzoeksmethoden, die we samen met lokale mensen oppakken, krijgen we een goed beeld of de beleidsverwachtingen gaan uitkomen.
Analyse casussen met meervoudige problematiek Alphen aan den Rijn
Samen de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen analyseerden we aantal ‘meervoudige casussen’ vanuit het perspectief van samenwerking. De uitkomsten brachten we in gesprek met lokale partijen.
Effectanalyse Bureau Marineterrein Amsterdam
Het Marineterrein is uitgegroeid tot een dynamisch en gewaardeerd gebied, midden in Amsterdam, vol met innovatie. Het Bureau Marineterrein was de spil in deze bijzondere gebiedsontwikkeling. Hoe werkten ze precies? En welke effecten had dat, voor huurders en voor de maatschappij? Samen met collega-bureau Decisio ontrafelden we het.
Landelijke onderzoeken
Landelijk onderzoek samenwerking v-ggz en jeugdhulp
Problematiek bij kinderen en hun ouders hangen vaak sterk samen. Toch is samenwerking tussen hulp voor volwassenen en jeugdigen verre van vanzelfsprekend. Wij leiden een onderzoek naar zes pilots rondom de samenwerking tussen volwassenen-ggz en jeugdhulp, met financiering van ZonMw. We werken hierin samen met het Verwey-Jonker Instituut, Trimbos Instituut en de Academische werkplaats GEZIeN (Amsterdam UMC).
Houdbaarheidsstudie Wmo en sociale basis
Gemeenten verwachten veel van de sociale basis. Vaak zijn er ook (impliciete) verwachtingen dat investeren in de sociale basis tot besparingen op zorgkosten kan leiden. In opdracht van de Rijksoverheid voerden wij een onderzoek uit naar de relatie tussen investeren in de sociale basis en de uitgaven aan. Wmo-maatwerkvoorzieningen. Dit onderzoek voerden wij uit samen met BMC en het Verwey-Jonker Instituut.
Impactanalyses Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid
Als onderdeel van onderzoeksgroep van vijf bureaus, stelden we voor zes NPLV-gebieden een impactanalyse op. Het basismateriaal om het NPLV op de rijksagenda te houden.
Casusonderzoek Corpovenista toekomstigbestendige woonzorg-investeringen
Voor Corpovenista – het onderzoeksnetwerk van woningcorporaties – analyseerden we drie uiteenlopende investeringen in woon-zorgprojecten voor ouderen. Met een speciaal oog voor de toekomstbestendigheid van de investering: hoe kunnen we als woningcorporatie, samen met lokale partners, zorgen dat dit een duurzaam project wordt en blijft?
Ontwikkelende onderzoeken
Doorontwikkeling maatschappelijke prijslijst
Wat kost inzet in het sociaal domein? Soms heb je die kennis nodig, als professional, beleidsmaker of onderzoeker. Bijvoorbeeld om een goede afweging te maken over een ondersteuningstraject. We ontwikkelden de maatschappelijke prijslijst als makkelijk hulpmiddel. Maar iets makkelijk presenteren, is soms best ingewikkeld…
Zie ook de website van de Maatschappelijke Prijslijst
Gespreksmodel sociale basis
De sociale basis wordt steeds vaker genoemd in gemeentelijk sociaal beleid. Hoewel iedereen wel een beeld heeft bij het begrip, bedoelen we lang niet altijd hetzelfde. Samen met Movisie en het Verwey-Jonker Instituut ontwikkelden ene gespreksmodel voor dit begrip, om gemeenten te helpen hun beleid en monitoring scherper in te richten.
Ontwikkeling werkproces tijdelijke verhuur maatschappelijk vastgoed op basis van impact
De gemeente Den Haag en drie Haagse woningcorporaties hebben samen het nodige vastgoed in bezit. Door de juiste (tijdelijke) huurder te vinden, kan het vastgoed ook bijdragen aan een betere wijk. Dat is de essentie van het gezamenlijke project Tussentijd. Samen met de betrokkenen tekenden we het werkproces uit en zorgen we dat afwegingen zoveel mogelijk op basis van impact voor de wijk kan plaatsvinden.
Andere onderzoeksactiviteiten
Begeleiding strategennetwerk Wikken en wegen Platform31
De maatschappij doet een beroep op woningcorporaties. Maar niet alles kan. Er moeten keuzes gemaakt worden. Hoe maak je goed onderbouwde afwegingen over volkshuisvestelijke vraagstukken? Voor de vijfde maal begeleiden we een netwerk van beleidsstrategen.
Ondersteuning monitoring Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid
We ondersteunen de landelijk en lokaal betrokkenen in hun zoektocht naar een scherpe, maar toch dekkende monitoring? Wat zijn de goede indicatoren? Hoe houden we overzicht? Na vier werksessies stond er een robuuste structuur en lag er een zorgvuldig afgewogen lijst van indicatoren. Ook werkten we mee met NPLV-gebieden om hun lokale monitoring in te richten.
Ontwikkeling bouwstenen Anderzoek
Anderzoek kent een aantal bouwstenen, waarmee we ons onderzoek uitvoeren. Ook in 2024 werkten we verder aan de ontwikkeling van deze bouwstenen. Soms direct zichtbaar, soms pas merkbaar in 2025.
Lees hier meer over onze bouwstenen.
En...
Verzorgden we een workshop over business cases voor wonen-zorgprojecten, een bijeenkomst voor een Raad van Toezicht, en…